Tuje

Kolumna tuja

Visoka i stubolika biljka zatupastog vrha koja naraste do 5 m visine i do 1,0 m širine. Vrlo se često uzgaja u živim ogradama u kojima je sadi na razmaku od 80 cm. Nije zahtevna u pogledu kvaliteta zemljišta, ali su na dubljem i hranjivom tlu na sunčanom mestu ili u polusenci biljke nešto je bujnijeg rasta i tamnije zelene boje, lako se održava i nije posebno zahtevna. svetlost: sunce, polu senka. podreba za vodom: umereno. visina: do 5m. boja lista: zelena. cvet: zelen. Nega biljke: Podnosi korektivno orezivanje.

Juniperus virginiana "SKY ROCKET"

Vrlo često sađen i uzgajan kultivar koji naraste do 4 m visine. Potrebno ga je zaštititi od vlažnog i mokrog snega koji može saviti ili polomiti grane. Biljka se spiralno poveže, ali je stresanje mokrog snega sa svih biljaka u vrtu nužna mera zaštite biljaka od snegoloma. svetlost: sunce, polu senka. podreba za vodom: umereno. visina: do 4m. boja lista: sivo-zelena. cvet: siv. Nega biljke: Podnosi korektivno orezivanje.

Smaragd

Zimzeleni četinar, visine do 3 m. Širine od 0,7 do 1 m. Jako tolerantna za naše podneblje. Karakteristike,upotreba. Dekorativna, živa ograda, samostalna sadnja,za saksije. Jedina tuja tolerantna na senku i vodu.

Panciceva Omorika

Pančićeva omorika (lat. Picea omorika) je endemit područja Podrinja, zapadne Srbije i istočne Bosne (okolina Višegrada). Ime je dobila po srpskom botaničaru Josifu Pančiću koji ju je otkrio na planini Tari 1875. godine, kod sela Zaovine i Rastišta. Omoriku možemo smatrati živim fosilom u biljnom svetu, vrstom koja potiče iz tercijera. Gornje grane na stablu ove omorike povijene su naviše, srednje su skoro horizontalne, a donje su povijene ka zemlji, ali su vrhovi okrenuti uvis. Pančićeva omorika je tanko, vitko, srednje visine, do 50 metara visoko četinarsko drvo i prečnika stabla do 1 m. krošnja je piramidalnog oblika i srednje gustine.

Tuja Elvudi

Elvudi je biljka niskog rasta, vretenastog oblika, sa veoma gustim tamno-plavo zelenim četinama. Može se saditi pojedinačno, a idealan je za kombinovanje sa drugim niskim četinarima. Pogodan je za alpinetume, ružičnjake, perenjake… Koristi se za isticanje ulaza i prilaza. Dobro podnosi orezivanje, te se može koristiti i za topijarne forme, ali i za ekskluzivne žive ograde. Spada u red najlepših ukrasa naših vrtova i travnjaka i u zadnje vreme je jedan od najtraženijih četinara. Ovaj četinar se preporučuje za sađenje na mestima gde ima malo prostora jer ima usko kupastu formu, sporog je rasta i takođe kao i svi četinari podnosi orezivanje. Maksimalno poraste do 3m a u širinu od 80cm-1m. Sadi se i pogrupama 3-4 komada a ako bi želeli živu ogradu, najbolje je saditi ga na rastojanju iznad 1m da se kasnije ne bi dodirivali.